13.7 C
Amsterdam

Muzikante uit Etten-Leur opgepakt in Turkije

Lees meer

De 24-jarige Bergün Varan uit het Brabantse Etten-Leur is opgepakt in Turkije, samen met andere leden van een muzikale protestgroep waar zij deelt van uitmaakt. Dit meldt BN de Stem.

De leden van Grup Yorum zijn opgepakt in een cultureel centrum waar zij film keken. Het is familieleden nog niet gelukt contact met hen te leggen. Ook is het onbekend wat de aanklacht is.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt eventueel bijstand te kunnen verlenen wanneer de gedetineerde daar zelf om vraagt. Tot nu toe is er nog niks van haar vernomen.

De linkse muziekgroep Grup Yorum maakt folkmuziek waarin zij protesteren tegen het Turkse overheidsbeleid. Soms provoceren zij door in het Koerdisch te zingen. De Turkse regering zegt dat de groep gelinkt is aan de communistisch-terroristische organisatie: DHKP-C.

Varan zat al eerder anderhalf jaar in de cel in Turkije, samen met haar zusje Betül. Volgens de ouders van Bergün en Betül zouden zij tijdens de detentie toentertijd ook zijn mishandeld. De Turks-Nederlandse zusjes mochten na hun vrijlating, begin dit jaar, het land niet verlaten.

De ouders van Varan zijn begonnen aan een protestmars van Den Haag naar Brussel, langs het Turkse consulaat in Rotterdam. ‘Dit zijn Nederlandse meisjes, dit land zou pal voor ze moeten gaan staan.’

- Advertentie -