21.4 C
Amsterdam

Na kritiek past de Volkskrant bericht met moslimstereotypen aan

Lees meer

In een artikel over de woningnood in Amsterdam-West reduceert de Volkskrant Nederlanders met de naam ‘Mohamed’ of ‘Fatima’ tot ‘werkster of taxichauffeur’ waar de lezers van de Volkskrant ‘nooit’ bij thuis zouden komen.

Dit valt af te lezen in een screenshot dat socioloog Ibtissam Abaaziz heeft gedeeld.

Het bericht is een terugblik van Volkskrant-redacteur Noël van Bemmel op een verhaal over de woningcrisis, dat veel losmaakte begin 2021. De zes-koppige familie El Adel woont noodgedwongen op 47 vierkante meter, omdat het gezin geen kans had voor een grotere woning.

Screenshot van het originele Volkskrant-bericht (Beeld: Ibtissam Abaaziz)

‘Ik denk dat de lezers schrokken. Ze weten dat er woningnood is, maar als je dan op bezoek gaat bij een familie van zes op 47 vierkante meter, dan wordt dat opeens concreet. Bovendien kennen veel lezers wel een Mohammed of een Fatima. Het is je werkster of je taxichauffeur en daar kom je eigenlijk nooit.’

Met name de laatste twee zinnen waren tegen het zere been van Abaaziz, die onder meer actief is voor de mensenrechtenorganisatie Meld Islamofobie.

‘Na meer dan vijftig jaar zijn we nog steeds die werkster of taxichauffeur’ schrijft ze in de begeleidende tekst van het screenshot op haar afgeschermde Facebook-pagina. De Kanttekening heeft toestemming gekregen om te citeren. ‘Alsof alle Fatima’s en Mohammed’s werkster of taxichauffeur zijn…en alsof alleen werksters en taxichauffeurs in sociale huurwoningen wonen…’ legt Abaaziz uit. Verschillende mensen zijn het met haar eens, en delen de kritiek met haar op Facebook. Daarna werd het artikel snel aangepast.

Na deze terechtwijzing veranderde de Volkskrant de tekst als volgt: ‘Ik denk dat de lezers schrokken. Ze weten dat er woningnood is, maar als je dan op bezoek gaat bij een familie van zes op 47 vierkante meter, dan wordt dat opeens concreet. Bovendien kennen veel lezers wel een Mohamed of een Fatima.’

- Advertentie -