22.9 C
Amsterdam

‘Na slavernij-excuses Halsema, nu tijd voor volgende stap: reparaties’

Lees meer

Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden (NiNsee) is blij met de excuses van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema voor de slavernij, maar vindt dat het nu ook tijd is voor de volgende stap: ‘reparaties’.

‘Die wettelijke verankering van excuses, het herstel, reparaties, dat lijkt me eigenlijk de eerste stap’, zegt NiNsee-voorzitter Linda Nooitmeer tegen de Amsterdamse omroep AT5. Ze denkt hierbij niet aan individuele herstelbetalingen, maar aan investeringen in de zwarte gemeenschap in Nederland.

‘Ik kom vaak in de Bijlmer en ik zie elke dag een stroom mensen vanuit waar dan ook in Nederland naar de grote kantoorgebouwen gaan. Tegelijkertijd is er een groep mensen, ook van Afrikaanse afkomst, die in de Bijlmer leeft. Kinderen, die het best wel moeilijk hebben.’

Emancipatiewethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks) wil ook dat de excuses van Halsema consequenties hebben. Hij wil dat ‘we met elkaar gaan kijken hoe we met de doorwerking van dit verleden aan de slag kunnen’, zegt hij. ‘Dat is denk ik een hele belangrijke vervolgstap voor de rest van het jaar.’ Het woord ‘herstelbetalingen’ nam de wethouder niet in zijn mond.

De zwarte partij Ubuntu Connected Front, die tevergeefs meedeed aan de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart, eiste in haar programma 40.000 euro voor elke nazaat in Nederland van een tot slaaf gemaakte, als voorschot.

- Advertentie -