12 C
Amsterdam

Na twaalf jaar neemt Syrië weer zitting in Arabische liga

Lees meer

Syrië is weer welkom bij vergaderingen van de Arabische Liga. Afgelopen zondag besloten de ministers van Buitenlandse Zaken Syrië na een schorsing van twaalf jaar weer toe te laten.

De secretaris-generaal van de Arabische Liga, Ahmed Aboul Gheit, zei zondag dat al-Assad later deze maand de top van de Arabische Liga in Saoedi-Arabië kan bijwonen ‘als hij dat wil’. Aboul Gheit zei dit tijdens een persconferentie in Caïro, waar het hoofdkwartier van de Arabische Liga gevestigd is.

Het besluit laat zien dat Arabische landen hun betrekkingen met het regime van de Syrische president Bashar al-Assad normaliseren. Vanwege het excessieve geweld dat Assad gebruikte tegen Syrische burgers werd Syrië als lidstaat van de Arabische Liga geschorst. Maar omdat een overwinning voor de oppositie er nu hoogstwaarschijnlijk niet meer inzet hebben de Arabische regeringen besloten om de diplomatieke banden met Assad toch maar weer te herstellen.

Het enige land dat weigert de betrekkingen met Syrië te normaliseren is Qatar. Volgens Qatar verdient Syrië het niet om weer terug te keren in de groep, vanwege de misdaden van Assad tegen het Syrische volk. Qatar steunt al jarenlang soennitische oppositiegroepen tegen Assad, die ook de Syrische ambassade in Doha hebben overgenomen.

De Amerikaanse regering ten slotte heeft aangegeven haar beleid ten aanzien van Syrië niet te zullen wijzigen en het land als ‘schurkenstaat’ te zullen blijven behandelen, vanwege Assad.

- Advertentie -