12.8 C
Amsterdam

Na VS dringt ook Rusland aan bij Turkije: ‘Cancel nieuwe actie in Syrië’

Lees meer

Rusland heeft er bij Turkije op aangedrongen geen offensief te lanceren in Noord-Syrië. De Turkse president Erdogan dreigt opnieuw met een campagne tegen Koerdische ‘terroristen’.

‘We hopen dat Ankara zich zal onthouden van acties die zouden kunnen leiden tot een gevaarlijke verslechtering van de toch al moeilijke situatie in Syrië’, aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Rusland en het Syrische Assad-regime zijn goede vrienden.

Een inval is volgens Rusland, dat nu zelf bezig is met een invasie van Oekraïne, een schending van de soevereiniteit van Syrië. Ook stelt Rusland dat een Turkse inval zal leiden tot een verdere escalatie van de spanningen in Syrië.

Eergisteren kondigde Erdogan een nieuw militair offensief aan tegen de Koerden in Noord-Syrië. Hij wil een ‘veiligheidszone’ van dertig kilometer langs de Turkse zuidgrens. De Turkse president zei dat Turkije zich zal richten op Koerdische gewapende groepen in de Noord-Syrische steden Tal Rifat en Manbij.

Volgens Turkije zijn de Syrisch-Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) gelieerd aan de Koerdische Arbeiderspartij PKK, die in Turkije, de Verenigde Staten en de Europese Unie op de terreurlijst staat.

Turkije heeft nog niet gereageerd op de Russische verklaring. Erdogan heeft in ieder geval al aangegeven geen toestemming van NAVO-bondgenoot Verenigde Staten, dat een invasie zal afkeuren, af te zullen wachten voor zijn invasie.

- Advertentie -