21.4 C
Amsterdam

Nabestaanden aanslag op moslims boos over script Christchurch-film

Lees meer

Nabestaanden van de moslimslachtoffers van de aanslagen in Christchurch in Nieuw-Zeeland reageren met verdriet en verontwaardiging op het script van They Are Us, een biopic over de gebeurtenissen in Christchurch en de nasleep daarvan.

Ruim een kwartier van de film zal de aanslag zelf laten zien, waarbij vijftien van de 51 doden expliciet worden getoond.

Een van de nabestaanden zegt dat het script erger is dan de livestream die terrorist Brenton Tarrant toentertijd van de aanslag maakte, en dat de film niet vertoond mag worden omdat veel details niet kloppen.

De film lag vorige maand ook al onder vuur, omdat niet de slachtoffers centraal staan maar de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern (foto), die kort na de aanslag een indrukwekkende speech hield. Volgens kiest zou de film, door de nadruk op Ardern, voor het perspectief van de ‘white savior’.

Ardern zelf is ook niet blij met de film. ‘Hoewel er veel verhalen over deze aanslag zijn die verteld moeten worden, is mijn verhaal daar géén van’, aldus de premier. ‘Het zijn de verhalen uit de gemeenschap en de families die aandacht verdienen.’

- Advertentie -