20.5 C
Amsterdam

Nationaal Kiezersonderzoek: ‘Eigen volk eerst’ leidend voor PVV-stemmer

Lees meer

Het ‘eigen volk eerst’ sentiment was het belangrijkste motief om op de PVV te stemmen tijdens de recente Tweede Kamerverkiezingen. Voor PVV-stemmers is dat nog belangrijker dan onderwerpen zoals bestaanszekerheid en woningnood. Dit blijkt uit het Nationaal Kiezersonderzoek, zo schrijft de Volkskrant.  

‘Nederland moet weer Nederlands worden’. Dat is de voornaamste boodschap die PVV-stemmers met hun stem aan de politiek geven. Migratie en asiel worden in verschillende bewoordingen het vaakst genoemd, zo meldt de krant. 

Over het algemeen wil maar liefst een derde van de Nederlandse kiesgerechtigden dat immigratie beperkt wordt. En de PVV heeft slechts 40% van deze anti-immigratie groep gemobiliseerd. ‘De PVV zou langs deze lijn nog groter kunnen worden’, schrijft de Volkskrant.

Het Nationaal Kiezersonderzoek maakt korte metten met het idee dat ook veel moslims op de PVV zouden hebben gestemd, zoals bijvoorbeeld werd geopperd door de schrijfster Lale Gül en Geert Wilders zelf. Slechts 1,7% van de 120 moslims die door het Nationaal Kiezersonderzoek zijn bevraagd stemden op de PVV. Ook mensen uit de MENA-regio stemden nauwelijks (4%) op de PVV, veel minder dan het landelijk gemiddelde van rond de 25%.


Het aantal PVV-stemmers met een migratieachtergrond uit Oost-Azië, Latijns-Amerika en en vooral Suriname is echter wel redelijk gelijk aan het landelijk gemiddelde: hiervan stemde 23,5 procent voor de PVV.

- Advertentie -