19.3 C
Amsterdam

Nationale Theater en Haagse jongeren samen op zoek naar Indische roots

Lees meer

Haagse jongeren gaan in samenwerking met het Nationale Theater, het stadstheater van Den Haag, onderzoek doen naar hun Indische wortels. Dat meldt AD Den Haag. Na de onafhankelijkheid van Indonesië, uitgevochten in de oorlog van 1945-1949, vestigden veel Indische Nederlanders zich in deze stad.

Twintig Haagse jongeren krijgen in het project de gelegenheid voor een persoonlijke zoektocht naar het verhaal van hun familie. De deelnemers moeten tussen de 16 en 25 jaar zijn, uit Den Haag en omstreken komen en natuurlijk een Indische voorouder hebben.

’We zijn heel benieuwd hoe jongeren zich nu verhouden tot de geschiedenis. We merken ook dat de derde en vierde generatie zich meer bezighoudt met identiteitsvragen. Met waar ze eigenlijk vandaan komen’, zegt Sophie Plekker, een van de initiatiefnemers.

Het project duurt ongeveer een half jaar. Er zal daarbij onder meer worden samengewerkt met de organisatie Trace Your Roots, die mensen helpt bij het onderzoeken van hun familiegeschiedenis.

Het project is naar aanleiding van de voorstelling De Eeuw van Mijn Moeder van regisseur Eric de Vroedt gestart. Daarin staat de volgende vraag centraal: ‘Wat maakt je Indisch?’

De resultaten, geschiedenissen en opgegraven verhalen moeten leiden tot een expositie op 15 en 16 september in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, het moment dat de voorstelling De Eeuw van Mijn Moeder terugkeert in het theater.

- Advertentie -