18.8 C
Amsterdam

Nationalistische alliantie van AKP en MHP behoudt meerderheid in het parlement

Lees meer

De Turkse presidentsverkiezingen hebben nog geen definitieve winnaar opgeleverd, maar de parlementsverkiezingen wel: de coalitie van Erdogans AK-partij en de extreemrechtse MHP heeft de meerderheid in de Grote Nationale Vergadering behouden.

Volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu heeft de AKP-MHP-alliantie 49,32 procent van de stemmen gekregen, terwijl het oppositieblok blijft steken op 35,17 procent. De linkse Arbeids- en Vrijheidsalliantie heeft 10,52 procent van de stemmen behaald. Inmiddels is 99 procent van de stemmen geteld.

Het ziet er nu naar uit dat Erdogans coalitie 321 afgevaardigden naar het 600 zetels tellende parlement in Ankara mag sturen, het oppositieblok 213 afgevaardigden en het linkse blok 66.

Een van de gekozenen is Fatih Erbakan, de zoon van oud-premier Necmettin Erbakan, die in 1997 werd afgezet na een militaire staatsgreep en de leermeester is van Erdogan. Fatih Erbakan neemt zitting namens de islamistische Nieuwe Welvaartspartij, die Erdogans Nationalistische Alliantie steunt.

- Advertentie -