Erdogan: dood Iraanse generaal ‘kan niet zonder reactie blijven’

Lees meer

De Turkse president Tayyip Erdogan zegt tegen CNN Türk dat het doden van de Iraanse generaal Soleimani door de Verenigde Staten niet zonder reactie van Iran kan blijven. 

Dit weekend werd de Iraanse generaal Qassem Soleimani gedood in Irak bij een Amerikaanse raketinval. Soleimani was majoor-generaal bij de Iraanse revolutionaire garde en verantwoordelijk voor de militaire acties van Iran en de milities die het land steunt in Irak en Syrië. Iran heeft wraak gezworen.

Hoewel Erdogan ook aangaf te hopen op de-escalatie, is dat hij zegt te snappen dat Iran wil terugslaan opmerkelijk: Turkije is officieel een NAVO-bondgenoot van Amerika. Ook heeft Turkije jarenlang geprobeerd om de Syrische dictator Bashar al-Assad weg te krijgen, die juist dankzij Iraanse (en Russische) steun in het zadel kon blijven.

Wel is Turkije de laatste jaren steeds meer in het kamp van Rusland en Iran terechtgekomen. Zo heeft Turkije, tot grote woede van zijn NAVO-bondgenoten, Russische S-400-raketten aangeschaft. Ook hebben Rusland, Iran en Turkije in september vorig jaar over de toekomst van Syrië overlegd.

- Advertentie -

1 REACTIE

  1. De getroffen generaal was het meesterbrein achter aanslagen in Irak, mogelijk ook de strateeg achter de
    verovering van een deel van Syrië door IS. Dat klinkt onwaarschijnlijk om Iran ook Assad steunt , maar
    politiek is een heel andere niveau en daar kijkt men niet naar ‘eerlijk’ of ‘fair’ . The winner takes it all…
    Daarmee is het dus gewoon een uitgeschakelde terrorist. Iets wat de VS regelmatig doet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here