14.2 C
Amsterdam

NCTV: 500 jihadisten en paar honderd rechts-extremisten in Nederland

Lees meer

Er zijn steeds meer signalen dat jihadistische organisaties voorbereidingen treffen om in Europa aanslagen te plegen. Ook een terroristische aanslag vanuit rechts-extremistische hoek blijft voorstelbaar, Dat staat in een rapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid dat onlangs verscheen.

‘De terroristische dreiging in Nederland is het afgelopen half jaar toegenomen,’ meldt de NCTV. Het dreigingsniveau wordt vastgesteld op niveau 3. Dat betekent dat een aanslag in Nederland voorstelbaar is.

De jihadistische dreiging wordt met een getal geconcretiseerd. ‘Naar schatting hangen in Nederland zo’n vijfhonderd mannen en vrouwen dit gedachtegoed aan. Hoewel er de afgelopen jaren wel sprake is geweest van enige verloop binnen de beweging, is het niet de verwachting dat ze op korte termijn in aantal en kracht zal toenemen.’

Over de rechts-extremistische dreiging zegt de NCTV dat het beeld ‘diffuser en onvoorspelbaarder’ is geworden. ‘Een minderheid van de rechts-extremisten vormt een gewelddadige dreiging. Een ander deel is actief bezig met het normaliseren van hun intolerante gedachtegoed en het normaliseren van rechts-extremistisch gedachtegoed in het maatschappelijke en politieke domein. Er zijn waarschijnlijk een paar honderd Nederlandstalige aanhangers van deze ideeën. Dit aantal lijkt in het afgelopen jaar niet te zijn toegenomen,’ aldus de NCTV.

- Advertentie -