17.9 C
Amsterdam

‘Nederlaag Amber Heard in smaadzaak is slecht signaal naar zwarte vrouwen’

Lees meer

Niet iedereen is blij dat de Amerikaanse actrice Amber Heard schuldig is bevonden aan laster tegen haar ex-man Johnny Depp. Sommigen spreken over een zwarte dag voor de vrouwenrechten. Volgens de Afro-Amerikaanse journaliste Candace McDuffie is de uitspraak in het bijzonder een slecht signaal naar zwarte vrouwen.

De jury oordeelde gisteren dat een opiniestuk in the Washington Post van Heard uit 2018, waarin ze schrijft over misbruik in ‘een vorige relatie’, Depp schade heeft berokkend aan Depp. Ook noemde de jury de beschuldigingen van Heard ‘kwaadaardig’.

‘Het idee dat geweld tegen vrouwen serieus moet worden genomen, wordt teruggedraaid’, zei Heard na de uitspraak. McDuffie trekt in een opiniestuk op de Amerikaanse website the Root haar redenering verder door.

‘Als de mishandeling van een rijke witte actrice met blond haar en blauwe ogen door de wereld belachelijk wordt gemaakt, wat betekent dat dan voor zwarte vrouwen?’, vraagt ze zich af.

‘Voor zwarte vrouwen, die geen witheid, roem of geld hebben om hen te beschermen, zijn Heards woorden over het vonnis als een tegenslag bijzonder waar’, aldus McDuffie.

‘Als Heards privileges haar al niet konden beschermen tegen dergelijke wreedheden, dan zijn zwarte vrouwen – zoals altijd – nog kwetsbaarder. Zoals we hebben gezien van Tina Turner tot Rihanna, van Megan Thee Stallion tot de tientallen jonge zwarte vrouwen die door R. Kelly zijn misbruikt, wordt onze pijn tot mikpunt gemaakt en wordt onze menselijkheid ontkracht.’

- Advertentie -