De Franse Raad van State heeft de gedwongen sluiting van een moskee voorkomen. De moskee zou de radicale islam promoten, aanzetten tot haat en terrorisme rechtvaardigen. Maar volgens de Raad van State is dit allemaal onbewezen.
Vorige maand sloot de overheid een moskee in de zuidwestelijke stad Pessac voor zes maanden. Een lokale rechtbank schortte deze beslissing op, waartegen de overheid beroep had aangetekend.
De Raad van State heeft dit beroep nu verworpen. De raad beschouwt de sluiting als schending van de godsdienstvrijheid, meldt het internationale persbureau Reuters. Het is de eerste keer dat een rechtbank in Frankrijk de sluiting van een moskee tegenhoudt.
In Frankrijk worden moskeeën die van radicalisme worden beschuldigd vaker gesloten door de autoriteiten. Dit, in het kader van de strijd van president Emmanuel Macron tegen wat hij ‘islamitisch seperatisme’ noemt. Veel moslims vinden dit beleid ‘islamofoob’.
De Pessac-moskee werd ervan beschuldigd pro-Palestijnse standpunten te delen op social media, die antisemitisch zouden zijn. Ook zou de moskee organisaties en personen steunen die de radicale islam promoten. Maar de Raad van State acht dit allemaal onbewezen.
De advocaat van de moskee denkt dat deze gerechtelijke beslissing een juridisch precedent schept, dat het sluiten van zogenaamd radicale moskeeën door de overheid zal vertragen. ‘We hopen dat het een teken van afkoeling is.’