11.9 C
Amsterdam

Nederlaag voor Modi: internetblokkade in Indiaas Kashmir is ongrondwettelijk

Lees meer

Volgens het Indiase hooggerechtshof is de internet-blackout in het door India gecontroleerde deel van Kashmir in strijd met de grondwet.

Het hooggerechtshof komt met deze uitspraak recht tegenover de hindoe-nationalistische regering van Nerendra Modi te staan, die verantwoordelijk is voor het afsluiten van het internet.

Vorige zomer trok India de autonomie in van Indiaas Kashmir. Ook is het gebied nu geïsoleerd van de buitenwereld. Het Indiase leger heeft 80.000 troepen naar het gebied gestuurd, lokale parlementariërs zijn gevangen gezet en medicijnen raken op. Daarnaast heerst er een avondklok en liggen het internet en de telefoonverbindingen liggen eruit.

Maar afgelopen vrijdag oordeelde het Indiase hooggerechtshof dat het afsluiten van Indiaas Kashmir van het internet ongrondwettelijk is. Het stilleggen van de communicatienetwerken voor onbepaalde tijd is in strijd met de fundamentele rechten, oordeelde de rechter. Ook moet India voor komende vrijdag alle avondklokken evalueren, om te kijken of deze noodmaatregelen nu nog steeds nodig zijn.

Tot nu toe zijn er nog geen berichten dat India het bevel van het hooggerechtshof heeft opgevolgd. Wel beweert het Duitse medium Deutsche Welle goed ingevoerde bronnen te hebben dat een meerderheid van de politiechefs in Kashmir inmiddels opdracht hebben gekregen om de internetverbindingen in het gebied weer te herstellen. Ook claimt India alvast het internet in tachtig ziekenhuizen weer aan te hebben gezet.

- Advertentie -