14.5 C
Amsterdam

Nederland en Canada: Syrië martelde tienduizenden burgers

Lees meer

Nederland en Canada hebben Syrië officieel beschuldigd van marteling van tienduizenden burgers bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag. Het is de eerste zaak rond de Syrische burgeroorlog die door een internationaal hof wordt behandeld. Zo meldt de nieuwssite MSN.

De aanklagers hebben getuigenissen ingebracht die een schrikwekkend beeld schetsen van hoe er in Syrië met gevangenen wordt omgegaan. Ze spreken van ´groepsverkrachtingen´, ´verminkingen´ en ´hevige lijfstraffen´.

Syrië zelf was niet vertegenwoordigd bij de zitting en noemt de beschuldigingen ´desinformatie en leugens´.

Zaken bij het ICJ kunnen jaren duren, maar het hof kan ook bindende voorlopige maatregelen nemen. Volgens de vertegenwoordiger van Nederland, René Lefeber, is er geen tijd te verliezen. ´Mensen in Syrië die nu vastzitten of het risico lopen te worden opgepakt, kunnen het zich niet veroorloven nog langer te wachten.´ De hoorzitting gaat woensdag verder.

Nederland nam eind 2020 de eerste stappen om de zaak tegen Syrië aan te spannen. Canada sloot zich aan in maart 2021. Syrië heeft het VN-verdrag ondertekend dat martelen verbiedt.

- Advertentie -