17.2 C
Amsterdam

Nederland kent meer miljonairs dan ooit, geen goede zaak volgens SP

Lees meer

‘Nog nooit heeft ons land zoveel miljonairs gekend,’ meldde SP-leider Jimmy Dijk gisteren in de Tweede Kamer. Hij noemt ook getallen: Nederland zou 317.000 miljonairs tellen en de wereld 2781 miljardairs. En dat kan volgens hem niet.

‘Mensen verdienen geen miljoen of miljard, maar mensen nemen een miljoen of miljard’, schrijft hij in een veelvuldig gedeeld filmpje op X.

De SP-voorman benadrukt dat veel van deze miljonairs en miljardairs belasting ‘ontwijken’ en zichzelf verrijken. In een andere post op sociale media wijst hij naar berichtgeving over de topvrouwen van Heineken en KLM, respectievelijk Charlene de Carvalho-Heineken en Marjan Rintel. De eerste zou op grote schaal belasting ontwijken, volgens NOS. En de laatste strijkt volgens de Telegraaf 1,2 miljoen aan beloningen op.

‘Werkende mensen betalen over hun arbeid meer belasting dan vermogenden over hun kapitaal’, zegt Dijk in de Kamer over de scheefgroei. ‘Dit vermogen hebben mensen niet zelf opgebouwd. Het zijn altijd meerdere mensen die met werk waarde toevoegen en welvaart creëren.’ De toenemende kloof tussen rijk en arm moet stoppen, volgens Dijk.

Maar de leider van de SP krijgt ook kritiek over zijn pleidooi voor een miljonairsbelasting. Van VVD-bestuurslid (Baronie van Breda) Colinda Weterings-Dijkstal bijvoorbeeld. ‘Zijn vermogende mensen en werkende mensen twee aparte groepen?’, vraagt zij en schrijft vervolgens de toespraak af als ‘communistische prietpraat’.

- Advertentie -