10.9 C
Amsterdam

Nederland sluit zich aan bij Gambia in genocidezaak tegen Myanmar

Lees meer

Nederland en Canada sluiten zich formeel aan bij Gambia in de genociderechtszaak die het Afrikaanse land is gestart tegen Myanmar. Nederland wil dat de schuldigen van het geweld tegen de islamitische Rohingya berecht worden, schrijft de Arabische nieuwszender al Jazeera.

In een gezamenlijke verklaring zeiden de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Francois-Philippe Champagne en zijn Nederlandse collega Stef Blok gisteren dat de twee naties de zaak die Gambia heeft aangespannen steunen, om ‘genocide te voorkomen en de verantwoordelijken ter verantwoording te roepen’.

Champagne en Blok noemden de rechtszaak ‘van belang voor de hele mensheid’ en zeiden dat Canada en Nederland zouden helpen bij ‘de complexe juridische kwesties die zich naar verwachting zullen voordoen’ en speciale aandacht zullen geven ‘aan misdaden die verband houden met seksueel en gendergerelateerd geweld, waaronder verkrachting’.

Meer dan 700.000 Rohingya sloegen in 2017 op de vlucht voor het geweld in Myanmar. De meesten kwamen in vluchtelingenkampen in Bangladesh terecht. Volgens het Birmese leger was de militaire actie een reactie op aanvallen van gewapende rebellen, maar volgens onderzoekers van de Verenigde Naties werd de campagne uitgevoerd met ‘genocidale intentie’.

Champagne en Blok zeiden dat Gambia bij het indienen van de zaak bij de VN-rechtbank ‘een prijzenswaardige stap heeft gezet om een einde te maken aan de straffeloosheid van degenen die wreedheden begaan in Myanmar’.

Gambia diende de genocidezaak in november vorig jaar in bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Afgelopen december was Aung San Suu Kyi (foto), de huidige regeringsleider van Myanmar, in de Hofstad om haar land te verdedigen. Het Internationaal Strafhof deed nog geen definitieve uitspraak, maar zei in januari dat Myanmar eerst elk halfjaar moet rapporteren hoe zij een genocide tegen de Rohingya voorkomt.

Het kan nog jaren duren voordat het Internationaal Strafhof beslist of er daadwerkelijk een genocide heeft plaatsgevonden en wie daarvoor verantwoordelijk zijn.

Eind 2019 maakte minister Blok al duidelijk dat Nederland van plan was om Gambia te steunen met de rechtszaak tegen Myanmar. Eerder had Blok de mogelijkheid van een eigen, Nederlandse zaak tegen Myanmar onderzocht, maar dat lag volgens hem niet voor de hand, zo bleek uit gesprekken met andere landen.

- Advertentie -