13.8 C
Amsterdam

Nederland staat op voor Turkije en Syrië: Amsterdamse toren verlicht

Lees meer

Terwijl het dodenaantal hard blijft oplopen in Turkije en Syrië (meer dan 16.000 intussen), komen de Nederlandse hulpacties snel van de grond. En er zijn ook symbolische steunbetuigingen: de A’DAM Toren in Amsterdam-Noord is als symbolisch gebaar vanavond verlicht in de kleuren van Turkije en Syrië.

Daar blijft het niet bij. De gemeente Amsterdam doneert 905.000 euro aan de Rode Kruis voor de getroffenen van de aardbeving. Samen met Rotterdam doet de gemeente mee aan de hulpactie ‘één euro per inwoner’, meldt de Amsterdamse stadszender AT5.

Rotterdam schenkt 664.000 euro aan het aardbevingsgebied, schrijft het Parool. De burgemeesters Femke Halsema en Ahmed Aboutaleb betuigen hun medeleven aan de slachtoffers.

‘Wat een verschrikkelijk leed en verdriet voor alle mensen die dit overkomt. Veel Turkse, Koerdische en Syrische Amsterdammers verkeren op dit moment in grote onzekerheid over het lot en welzijn van hun dierbaren. Ik leef diep met iedereen mee en wens hen heel veel sterkte’, aldus Halsema op Instagram.

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam spreekt in een toelichting aan de gemeenteraad van een ‘ongekende ramp’. ‘Duizenden mensen zijn om het leven gekomen en nog eens duizenden verkeren in groot gevaar. Er is enorme schade aangericht aan huizen en infrastructuur. Daarnaast verslechtert door het extreme winterweer de situatie van de overlevenden.’

De geboren Rotterdammer Yesim Candan met Turkse roots en woonachtig in Amsterdam deelt op Twitter dat ze het niet meer uithoudt in Nederland. Ze vertrekt met Nederlandse hulpverleners naar het rampgebied. ‘Ik kan niet hier blijven en twitteren hoe erg ik het vind. Ik moet er zijn. Hou jullie op de hoogte’, aldus Candan.

- Advertentie -