13.8 C
Amsterdam

Nederland tikt Turkije op de vingers om rechtssysteem

Lees meer

Ruim tien westerse landen hebben er bij Turkije op aangedrongen de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en de vrijheid van meningsuiting te respecteren. Dit deden ze gisteren op een VN-top in het Zwitserse Genève, meldt de Turkse website Turkish Minute.

De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland hebben aangegeven dat de Turkse rechterlijke macht moet worden beschermd. Ze vinden dat de regering van president Erdogan te veel invloed heeft op het rechtssysteem.

Ook hebben de Verenigde Staten, Duitsland en enkele andere EU-landen – Turkish Minute noemt niet welke – kritiek op het feit dat Turkije kritische journalisten en mensenrechtenactivisten opsluit. De westerse landen vinden dat journalisten en mensenrechtenactivisten gewoon hun werk moeten kunnen doen.

Luxemburg drong er bij Turkije nog even afzonderlijk op aan om de zakenman en mensenrechtenactivist Osman Kavala vrij te laten. Hij zit nu twee jaar achter de tralies, vanwege zijn vermeende rol bij de Gezi-protesten van 2013.

- Advertentie -