20.7 C
Amsterdam

Nederland versoepelt regels visa voor slachtoffers aardbeving

Lees meer

Het kabinet maakt het makkelijker voor Turkse en Syrische slachtoffers van de aardbeving van 6 februari om een visum te krijgen in Nederland. Ook als je bijvoorbeeld niet alle benodigde papieren kunt overleggen, kom je straks in aanmerking voor een visum.

Eerder maakte minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra al bekend dat de overheid visumaanvragen van aardbevingsslachtoffers met voorrang zal behandelen. In een nieuwe brief aan de Tweede Kamer stelt hij donderdag dat er ook sneller visa zullen worden verstrekt.

Mensen kunnen via de mail ([email protected]) een aanvraag doen voor een zogenoemd ‘kort verblijf’ van negentig dagen. Een Nederlands familielid moet wel garant staan voor degene die het visum aanvraagt. Er is nog een aantal andere voorwaarden. Zo kunnen alleen mensen met een eerste- of tweedegraads familielid in Nederland een visum aanvragen. En de overheid wil een aantal documenten aangeleverd krijgen, maar Hoekstra geeft aan dat die eis flexibel gehanteerd wordt, omdat veel officiële papieren door de aardbeving verloren zijn gegaan.

- Advertentie -