14.9 C
Amsterdam

Nederland zakt op Europese ranglijst lhbtqia+-rechten

Lees meer

Opnieuw is Nederland een plek gezakt op de Rainbow Europe Index, een ranglijst voor lhbtqia+-rechten. Nederland stond vorig jaar op de dertiende plaats, nu staat ons land op plek veertien.

De lhbtqia+-rechten gaan niet achteruit, maar Nederland wordt ingehaald door andere landen die progressieve wetgeving invoeren. Ons land loopt achter als het gaat om het bestrijden van discriminatie tegen transgender personen (die zich niet thuis voelen bij hun geslacht) en intersekse personen (die geboren worden zonder duidelijk geslacht). Er is in Nederland wel een wet die belediging op seksuele geaardheid verbiedt, maar er zijn nog geen wetten die expliciete beledigingen op het gebied van seksuele identiteit of tegen intersekse personen strafbaar stellen.

Ten slotte heeft Nederland homogenezing niet verboden. Deze praktijk, vooral populair onder fundamentalistische christenen, heeft als doel om homo’s tot hetero’s te ‘genezen’. Begin dit jaar oordeelde de Raad van State dat een totaalverbod op homogenezing in strijd is met de vrijheid van godsdienst, tot grote vreugde van SGP en ChristenUnie.

De Rainbow Europe Index, de Europese ranglijst voor lhbtqia+-rechten, is een initiatief van de International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association Europe (ILGA), een mensenrechtenorganisatie die zich in Europa hard maakt voor de rechten van lhbtqia+-mensen. De index baseert zich voornamelijk op de aanwezigheid van wet- en regelgeving op lhbtqia+-zaken in de Europese landen.

- Advertentie -