14.9 C
Amsterdam

Nederlander Frank Hoogerbeets voorspelde aardbeving Turkije

Lees meer

Ze noemen hem wel het ‘aardbevingsorakel’. Frank Hoogerbeets, die werkt voor Solar Systems Geometry Survey, waarschuwde vrijdag al voor een aardbeving van ongeveer 7,5 op de schaal van Richter. Sterker: hij wees Zuid-Turkije aan als locatie.

De Turkse versie van The Independent schrijft over Hoogerbeets. De Nederlander waarschuwt regelmatig voor aardbevingen, die het gevolg zouden zijn van de stand van diverse planeten. Het komt lang niet altijd uit. De aardbeving in de Verenigde Staten, van 8,8 tot misschien wel 9,8 op de schaal van Richter, die hij in 2015 profeteerde, is er nooit gekomen.

Hoogerbeets noemt zich ‘aardbevingsliefhebber’, maar heeft geen opleiding gevolgd tot astronoom of geoloog. Het webdomein van het bedrijf waarvoor hij werkt is zijn eigendom. Enkele keren voorspelde hij goed. Zo zag hij de aardbeving op Sulawesi, met tevens een tsunami, op 28 september 2018 al van tevoren aankomen.

Welingelichte Kringen meldt dat de methode die Hoogerbeets gebruikt wetenschappelijk omstreden is. Sommige seismologen spreken van een toevalstreffer.

- Advertentie -