13.2 C
Amsterdam

Nederlander veroordeeld voor aanzetten tot geweld tegen Armeniërs

Lees meer

De Hoge Raad heeft Ilhan A. in hoger beroep veroordeeld tot een maand voorwaardelijke gevangenisstraf en 120 uur taakstraf wegens het aanzetten tot geweld tegen Armeniërs. A. is de voorzitter van de Nederlandse Azerbeidzjaanse Turkse Culturele Vereniging.

In 2014 organiseerde de Stichting Turks Islamitische Culturele Federatie een demonstratie tegen het monument voor de Armeense Genocide in Almelo, dat in hetzelfde jaar zou worden onthuld. Vierduizend demonstranten, voornamelijk van Turkse afkomst, waren aanwezig.

De veroordeelde was een organisator en spreker, aldus de Hoge Raad. Hij riep er onder meer: ‘Karabach zal het graf van de Armeniërs worden’.

De advocaat van A. zegt dat zijn cliënt doelde op de personen die Nagarno Karabach, een regio binnen Azerbeidzjan, bezet houden. De Hoge Raad oordeelt anders, geziene verdachte ook ‘Tegen alle Armeniërs!’ scandeerde en daarmee aanzet tot geweld ‘vanwege hun ras’.

Traditioneel wordt in Almelo elke 24 april de Armeense Genocide van 1915 herdacht, waarbij ongeveer anderhalf miljoen Armeniërs zijn omgekomen. Vanwege de coronacrisis gaat de genocideherdenking niet in traditionele vorm door.

- Advertentie -