13.8 C
Amsterdam

Nederlanders hebben mogelijk 10.000 Koerden naar Engeland gesmokkeld

Lees meer

De politie heeft een Frans-Nederlands smokkelnetwerk opgerold, dat Koerden smokkelde van Frankrijk naar Groot-Brittannië.

Onder de 23 opgepakte verdachten bevinden zich onder andere een man uit Krimpen aan den IJssel, een Leidenaar en twee Hagenezen. Een man uit De Lier, die ervan verdacht wordt de bankier van het netwerk te zijn, is nog niet opgepakt.

Aanvankelijk meenden de autoriteiten dat er zo’n zevenhonderd Koerden via Calais naar Groot-Brittannië zijn gesmokkeld, maar mogelijk gaat het om tienduizend mensen. De illegale immigranten moesten per persoon zevenduizend betalen om de overtocht over het kanaal te maken. Dat zou betekenen dat de smokkelaarsbende zeventig miljoen euro omzet heeft gedraaid.

De Franse politie had de smokkelaarsbende anderhalf jaar geleden al in het vizier. De verdachten pikten Koerden op bij restaurants aan de snelweg. Er waren dikwijls ook auto’s met Nederlandse kentekens bij betrokken. Daarom besloot Frankrijk de Nederlandse politie in te schakelen om samen het onderzoek te doen.

- Advertentie -