22.3 C
Amsterdam

Nederlands reisbureau biedt weer reizen naar Syrië aan: ‘Welkom terug!’

Lees meer

Het Nederlandse CultureRoad is als eerste reisbureau van ons land weer begonnen met (groeps)reizen aanbieden naar Syrië. 

‘De afgelopen jaren was Syrië vooral negatief in het nieuws, maar langzaam aan gaat het weer beter’, schrijft CultureRoad op zijn website, onder het kopje ‘Welkom terug in Syrië!’

De Syrische dictator Bashar al-Assad heeft de burgeroorlog, die in 2011 begon, goeddeels de kop ingedrukt en grote delen van Syrië weer terugveroverd op oppositiemilities en IS. Dit deed hij wel met behulp van Hezbollah, Rusland en Iran en oorlogsmisdaden als het gebruik van gifgas, martelingen, standrechtelijke executies en bombardementen op burgerdoelen. Ruim zes miljoen mensen ontvluchtten het conflict, dat zeker 350.000 mensenlevens kostte.

‘Tijdens deze tour nemen we je mee naar alle bekende plekken van het land. Bestemmingen die ooit heel toeristisch waren, maar waar je nu bijna alleen bent’, aldus CultureRoad, dat gespecialiseerd is in ‘lastige’ landen zoals Haïti en Pakistan.

Dit voorjaar vertrok al een eerste groep Nederlanders naar highlights als de hoofdstad Damascus, het door IS deels verwoeste Palmyra en Aleppo, een van de oudste steden van de wereld. In september zal een tweede groep vertrekken.

Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is Syrië nog steeds gevaarlijk: je kunt ontvoerd worden en als het mis gaat helpt Nederland je niet, want de ambassade is verlaten. Daarmee geconfronteerd door het AD, zegt Rik Brinks van CultureRoad:

‘Het is een advies. We nemen dit serieus, maar iedereen mag z’n eigen afweging maken. Het is inderdaad af te raden naar bepaalde gebieden te gaan, dus daar komen we niet. 100 procent veilig? Dat is geen enkele reis. Als je dat echt wilt, kun je nergens meer heen.’

- Advertentie -