10.1 C
Amsterdam

Nederlandse activisten boos: Israël houdt schaak-WK in Oost-Jeruzalem

Lees meer

Nederland doet vanaf 19 november mee aan het WK schaken voor teams, dat wordt georganiseerd door Israël. Het evenement vindt plaats in het Dan Jerusalem Hotel in het bezette Oost-Jeruzalem, tot verontwaardiging van pro-Palestijnse organisaties in Nederland.

De Nederlandse afdeling van de internationale BDS-beweging (Boycot Desinvesteringen en Sancties) roept haar achterban op een e-mail te sturen naar de Nederlandse schaakbond KNSB en om Nederlandse schakers via social media te benaderen.

BDS Nederland dringt er bij wereldschaakbond FIDE op aan om het WK te verplaatsen ‘naar een land dat geen oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid begaat’, schrijft de organisatie.

Ook de Nederlandse pro-Palestijnse organisaties The Rights Forum en Een Ander Joods Geluid sluiten zich bij het protest van BDS aan.

‘Israël gebruikt sport om het publiek op het verkeerde been te zetten met betrekking tot de bezetting’, twittert Een Ander Joods Geluid. ‘Doodleuk doen alsof de wedstrijd zich in jouw land afspeelt, in plaats van in door jou bezet gebied. Oost-Jeruzalem is onwettig geannexeerd. Het is Israël niet.’

- Advertentie -