11.3 C
Amsterdam

Agenten deden racistische uitlatingen op X

Lees meer

Gisteren is het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek gestart naar twee agenten die op X racistische uitlatingen hebben gedaan. 

‘Het is niet bekend om welke agenten het gaat en wat zij precies hebben gezegd’, schrijft Control Alt Delete, een groep die strijdt tegen racisme bij de politie.

Eerder werd een disciplinair onderzoek ingesteld tegen vier agenten die zich schuldig maakten aan ‘kwetsende en ongepaste uitingen die als discriminerend, racistisch en onprofessioneel kunnen worden beschouwd’, aldus de politie. Drie van de vier agenten werden buiten functie gesteld, een van hen kreeg buitengewoon verlof.  

Tegen twee van de vier agenten start het OM nu een strafrechtelijk onderzoek. Ze worden nog niet strafrechtelijk vervolgd, dat is eventueel een volgende stap. 

Het is niet de eerste keer dat agenten worden beschuldigd van racisme. Eerder ontstond er ophef over aan aantal Rotterdamse agenten dat racistische uitlatingen deden in de zogenoemde Jan Smit WhatsApp-groep. Het OM deed toen geen strafrechtelijk onderzoek omdat het om een besloten groep ging. De uitlatingen op X zijn echter openbaar. 

- Advertentie -