11.3 C
Amsterdam

Nederlandse auteurs op boekenbeurs Rabat die lesbische schrijver cancelde

Lees meer

Enkele Marokkaans-Nederlandse publicisten staan aangekondigd om vanmiddag te zullen spreken op de boekenbeurs van Rabat. De Riffijns-Nederlandse website Arif News vindt dat zij heulen met het Marokkaanse regime.

De boekenbeurs, die vorige week begon en tot komende zondag plaatsvindt, heeft onder progressieve Marokkanen een omstreden karakter gekregen. Dit, omdat de lesbische auteur Fatima Zahra Amzkar (foto) er niet welkom is. De Marokkaanse overheid besloot dit nadat een online campagne met de hashtag #NoToHomosexuality was gestart. Daarin werd geëist dat het boek en de auteur zouden worden gecanceld.

Behalve Amzkar werd de boekenbeurs ontsierd door nog een relletje, ditmaal rond de Marokkaanse schrijver Ali Othman. De politie arresteerden hem eergisteren voor de ingang van de boekenbeurs, omdat hij daar exemplaren van zijn boek aan het uitdelen was. Othman, die kritisch is op het Marokkaanse regime, was niet uitgenodigd als gast.

Arif News: ‘Het ministerie van Cultuur selecteert minutieus welke boeken en auteurs de publieke aandacht mogen krijgen. De uitgenodigde auteurs leveren doorgaans geen kritiek op het racisme van de Makhzen (het Marokkaanse koningshuis, red.) noch de schendingen van mensenrechten gepleegd door het Marokkaanse regime.’

Auteurs uit de diaspora zijn in ieder geval van harte welkom op de boekenbeurs van Rabat. Het gaat om de Marokkaans-Nederlandse taalonderzoeker Khalid Mourigh, schrijver Hassnae Bouazza, de Leidse historicus Nadia Bouras en schrijver Said el Haji.

Dit gebeurt volgens de aankondiging in samenwerking met onder meer het Nederlands Instituut Marokko (NIMAR), ofwel het expertisecentrum Marokkostudies in Rabat dat verbonden is aan de Universiteit Leiden, en de Conseil de la Communauté Marocaine à l’Etranger (CCME), ofwel de Raad van de Marokkaanse Gemeenschap in het Buitenland, een adviesraad van de Marokkaanse koning Mohammed VI.

Volgens Arif News wordt hun reis naar Marokko geregeld via de CCME, waar Bouras bij betrokken is geweest als lid. ‘De Makhzen trakteert het kliekje van de adviseur van de Marokkaanse koning Nadia Bouras op een gratis reisje betaald met het belastinggeld van de armen’, schrijft Amazigh Ayaou van Arif News op Facebook. ‘Monddood over de misdaden van de Makhzen en jezelf laten gebruiken voor Makhzen propaganda in ruil voor een reisje…’

- Advertentie -