16.8 C
Amsterdam

Nederlandse bioscoop vertoont beruchte ‘anti-moslimfilm’ uit India

Lees meer

Critici vallen massaal over de Indiase film The Kashmir Files, omdat die zou aanzetten tot moslimhaat. Toch wordt de film ook vertoond in het Nederlandse Lab-1, een bioscoop in Eindhoven.

De film vertelt hoe hindoes in de jaren negentig massaal Kashmir ontvluchtten vanwege extremistisch geweld, na het uitbreken van de militante strijd door islamitische Kashmiri tegen de Indiase autoriteiten in 1989. Meer dan honderdduizend hindoes verlieten hun huizen en verhuisden naar andere delen van India. Naar schatting werden tussen de vierhonderd en dertienhonderd hindoes vermoord.

Volgens hindoe-nationalisten waren de aanvallen een genocide van moslims tegen hindoes, en waren er zelfs nog veel meer doden te betreuren. Dit is ook het verhaal dat de film vertelt. De honderden moslims die in de jaren 1989-1995 ook werden vermoord door terroristen krijgen geen gezicht.

The Kashmir Files is geregisseerd door Vivek Agnihotri (foto), die zich volgens de linkse Indiase krant the Wire ontpopt tot de favoriete regisseur van de regerende hindoe-nationalistische partij BJP. Doel van de film zou zijn om de hindoe-nationalistische politiek van de BJP te promoten. Dat betekent dat moslims worden verbeeld als bloeddorstige barbaren, en de liberale Indiase politieke elite van die tijd als slappelingen.

Iedereen die het niet eens is met het hindoe-nationalistische wereldbeeld is een landverrader, zo vat the Wire de boodschap van de film samen. The Wire beschouwt de film als propaganda en haat tegen moslims. De regering-Modi heeft de film in India extra goedkoop gemaakt om te kunnen bezoeken, meldt the Washington Post.

Een recensent van the Washington Post, die de film in de Indiase stad Mumbai zag, schrok van de anti-islamitische spreekkoren van de bioscoopbezoekers. Die riepen ‘Glorie aan India’,  Glorie aan Ram’ – een hindoegod –  en ‘Moslims zijn terroristen’. De recensent, zelf moslima, besloot na ruzie met medebezoekers het theater te verlaten, omdat ze zich onveilig voelde.

- Advertentie -