18.3 C
Amsterdam

Nederlandse christenen ongerust: Cyprus zingt ‘duivels’ Songfestivallied

Lees meer

Al Diablo (‘De Duivel’) is het liedje waarmee Cyprus volgende week aan het Eurovisie Songfestival meedoet. Verontruste christenen hebben tevergeefs geprobeerd deze inzending te voorkomen.

‘Ik ben verliefd, ik geef mijn hart aan de duivel’, zingt Elena Tsagrinou. Ze kan zich niet langer tegen de charmes van de Heer van het Duister verzetten, ‘omdat hij zei dat ik zijn engel ben’.

Verontruste christenen in Cyprus zijn woedend en hebben tegen El Diablo gedemonstreerd voor het gebouw van de Cyprische staatsomroep CyBC, waarbij ze crucifixen omhoog hielden en borden met teksten als ‘Wij houden van Christus.’ Tevens werd er een petitie tegen het liedje gestart.

De Cypriotisch-Orthodoxe Kerk steunt deze protesten. Cyprus zou zich met dit liedje niet alleen ‘wereldwijd belachelijk maken’, maar bovendien is El Diablo een ‘verheerlijking van een noodlottige onderwerping en overgave van de mens aan de heerschappij van de duivel’. De kerk wilde daarom dat Cyprus met een andere inzending zou komen.

‘We leven in een orthodox land waar onze Heer Jezus Christus (…) de macht van de duivel verbreekt en mensen bevrijdt van de ketenen van corruptie en dood. Laten we deze waarheid niet vergeten en veronachtzamen.’

De Cypriotische regering zwicht niet voor de druk en zegt nog altijd pal te staan voor ‘creatieve intellectuele en artistieke vrijheid’.

Christenen in Nederland maken zich ook zorgen. Onder hen circuleert nu een rondzend-app, meldt het Reformatorisch Dagblad, met de tekst: ‘Laten we bidden dat voorkomen wordt dat dit lied wereldwijd uit miljoenen mobieltjes zal klinken en onze (klein-)kinderen het (on-)bewust gaan meezingen.’

- Advertentie -