11.8 C
Amsterdam

Nederlandse Erdogan-aanhangers boos op Aboutaleb: ‘Donder toch op!’

Lees meer

Ahmed Aboutaleb zorgt sinds gisteren voor nogal wat commotie. In een video-interview met een Riffijns medium zegt de Rotterdamse burgemeester dat Marokkaanse Nederlanders beter zijn geïntegreerd dan Turkse Nederlanders, mede vanwege ‘de hand van Erdogan’.

Turkse Nederlanders hebben volgens Aboutaleb hun blik te veel gericht op Turkije. ‘Vanuit Turkije wordt alles geregeld. Inmenging van de Turkse overheid met de Turkse gemeenschap in dit land is groot. De hand van Erdogan reikt hier tot in de moskeeën.’

Weinig Marokkaanse Nederlanders weten wie de premier van Marokko is, vervolgt Aboutaleb. Maar Turkse Nederlanders zouden, als hen gevraagd wordt wie er in Turkije regeert, alle namen kunnen noemen. Ook zijn Marokkaanse Nederlanders veel beter in de Nederlandse gemeenteraden vertegenwoordigd, aldus de burgemeester.

Nederlanders die sympathiseren met het regime van president Erdogan reageren kritisch op de uitlatingen van Aboutaleb. Fractieleider Stephan van Baarle van Denk Rotterdam vindt de uitspraken van Aboutaleb ‘weinig inclusief’. Publicist Önder Kaya schrijft dat Aboutaleb met zijn uitspraken de rechtse partij Leefbaar Rotterdam in de kaart speelt.

Ook Arnoud van Doorn van de islamistische Partij van de Eenheid is ontstemd. Hij stelt op Facebook dat Aboutaleb met zijn kritische uitlatingen Nederlanders met Turkse roots heeft beledigd. Onder zijn bericht delen reageerders zijn woede:

‘Werk keihard in de zorg en dit is mijn burgemeester. Dus omdat ik Erdogan support, ben ik niet goed geitegreerd [sic]. Donder toch op man!’, zegt er een. ‘Moge Allah de Verhevene Erdogan gezondheid en kracht en wijsheid geven. Mijn zegen heeft hij’, reageert een ander.

Ook Riffijnse activisten zijn kritisch, maar om een heel andere reden. De kritiek op de ‘lange arm van Ankara’ vinden zij terecht. Hun kritiekpunt: Aboutaleb wil de ‘lange arm van Rabat’ niet zien, zo is te lezen op de besloten Facebookgroep Riffijnen United. De geëngageerde nieuwssite Arif News wijst erop dat hij zou zijn geïnterviewd door een fervent aanhanger van de Marokkaanse monarchie.

- Advertentie -