19.3 C
Amsterdam

Nederlandse journalisten roepen op tot solidariteit met Iraanse collega’s

Lees meer

Tientallen Nederlandse journalisten, fotografen en andere mediamakers roepen hun collega’s op om solidariteit te betonen met hun beroepsgroep in Iran, waar vervolging en censuur van journalisten aan de orde van de dag is.

Het gaat in het bijzonder om de twee Iraanse journalisten Niloufar Hamedi and Elahe Mohammadi, die de gewelddadige dood van de 22-jarige Mahsa Amini (foto) naar buiten brachten. Het bleek de lont in het kruidvat; de anti-overheidsprotesten die hierna ontstonden, houden tot op de dag van vandaag aan.

Als snel na hun berichtgeving belandden beide journalisten in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran, waar gevangenen worden gemarteld en vermoord. Er zitten hier 46 journalisten vast. Voor beide dreigt de doodstraf boven, want ze worden ervan beticht CIA-spionnen te zijn.

Ondertekenaars van de oproep zijn onder meer Fadime Demir (de Telegraaf), Youssra Oulad Messaoud (NOS Jeugdjournaal), Emine Ugur (Trouw), Brenda Stoter Boscolo (AD), Rasit Elibol (de Groene Amsterdammer), Kim van Keken (Vrij Nederland), Tim Hofman (BNNVARA), Hassan Bahara (de Volkskrant) en Tayfun Balcik (de Kanttekening).

De ondertekenaars vinden de censuur en vervolging van journalisten in Iran onacceptabel. Ze roepen hun collega’s op solidair te zijn met Hamedi and Mohammadi en zich uit te spreken tegen de straffeloosheid waarmee Iran journalisten vervolgt.

Ook moet de Nederlandse overheid Iraans-Nederlandse journalisten bescherming bieden tegen de ‘lange arm van Teheran’, vinden zij.

- Advertentie -