23.1 C
Amsterdam

Nederlandse prominenten bezorgd over geweldsgolf tegen Turkse vrouwen

Lees meer

De Turkse journaliste Banu Güven is een Twitteractie begonnen tegen het groeiende geweld tegen vrouwen in Turkije. Ook Nederlandse prominenten en vrouwenactivisten spreken zich hierover uit.

‘Afgelopen 20 uur 6 vrouwen vermoord in #turkije’, twitteren onder meer SP-Kamerlid Sadet Karabulut, GroenLinks-Kamerlid Nevin Özütok, journalist Chris Aalberts en PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius.

Ook organiseren schrijfster Stella Bergsma en de Nederlands-Turkse columniste Yesim Candan een solidariteitsdemonstratie voor vrouwen in Turkije, 10 april in Amsterdam.

Aanleiding is het opzeggen door Turkije van de IstanbulConventie. Dat is een verdrag van de Raad van Europa om geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld te bestrijden.

Islamistische geestelijken in Turkije wilden al langer van dit ‘westerse’ verdrag af en president Erdogan heeft besloten hen hun zin te geven. Tegelijkertijd kampt Turkije met veel geweld tegen vrouwen.

Waar vrouwenrechtenactivisten zich het meeste zorgen over maken is femicide: de moord op vrouwen door mannen. De Turkse mensenrechtenorganisatie Anit Sayac ontwaart een verontrustende stijgende lijn. Waar in 2008 66 Turkse vrouwen werden vermoord, steeg dit naar 293 in 2014 en 409 in 2020. Dit jaar staat de teller alweer op 85.

- Advertentie -