13.3 C
Amsterdam

Nee, op dit beeld hangen de Taliban geen tolk op aan een helikopter

Lees meer

Het beeld werd afgelopen dagen massaal gedeeld op social media: een video van een helikopter die over een Afghaanse stad vliegt, terwijl een persoon daaronder aan een touw lijkt te bungelen. De Taliban die een tegenstander ophangen, klonk het. Maar dat is niet het geval, blijkt uit factchecks door meerdere online bronnen.

Als je goed kijkt naar de video, beweegt de persoon nog en is hij niet opgehangen, maar beweegt hij in een borstharnas. Op een gegeven moment reikt de persoon zelfs omhoog en houdt hij het touw vast.

De video werd maandag voor het eerst gedeeld door een satirisch Twitter-account genaamd ‘Talib Times’, dat op ironische wijze zogenaamd de ‘luchtmacht’ van de Taliban prees. Anderen gingen vervolgens met de video aan de haal in een hele andere context, waaronder de Republikeinse senator Ted Cruz.

‘Dit gruwelijke beeld vat de catastrofe van Joe Biden in Afghanistan samen: de Taliban die een man ophangt aan een Amerikaanse Blackhawk-helikopter’, twitterde Cruz.

Anderen beweren dat de man een Afghaanse tolk zou zijn, die voor het Amerikaanse leger had gewerkt. Dit valse gerucht kwam uit de koker van Ian Miles Cheong, een beruchte radicaal-rechtse twitteraar, weet Vice te melden.

Het nepnieuws van Cruz en Cheong werd massaal gedeeld op Twitter en op Facebook. Beide social mediaplatforms treden het laatste jaar vaker op tegen nepnieuws, maar deze keer dus niet.

In Nederland trapte onder meer ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers erin. Hij deelde het beeld, maar gaf gisteren op Twitter toe dat hij fout zat: ‘De Taliban is verantwoordelijk voor vreselijke schendingen van mensenrechten, maar niet voor het ophangen van deze man aan een helikopter.’

Wat gebeurde er dan wel op de video? De Afghaanse journalist Bilal Sarwary sprak met de man die de helikopter bestuurde. Het gaat om een Taliban-team dat vliegend door de lucht hun vlag op een paal probeerde aan te brengen – een hachelijke onderneming, die trouwens ook mislukte, aldus de piloot.

- Advertentie -