22.1 C
Amsterdam

Neonazi: ‘Ik kreeg bedankbrief van FvD voor aanwezigheid en bijdragen’

Lees meer

De extreemrechtse activist Ben van der Kooi beweert op Twitter dat hij een bedankbrief van het Forum voor Democratie heeft gekregen, namelijk voor zijn ‘aanwezigheid en bijdragen’.

Van der Kooi beweert dit in discussie met Tweede Kamerlid Peter Kwint van de Socialistische Partij. Kwint was boos op het Rotterdamse kanaal RTV Rijnmond, dat gisteravond een uur lang sprak met Van der Kooi.

Gisteravond was er op social media veel ophef omdat RTV Rijnmond een uur lang sprak met Ben van der Kooi, een beruchte extreemrechtse activist uit Rotterdam. Samen met het feit dat Van der Kooi op de website van RTV Rijnmond werd geïntroduceerd als ‘patriot en activist’, zorgde dit voor beroering onder politici en journalisten.

SP-parlementariër Peter Kwint is verontwaardigd over de betiteling ‘patriot’: ‘Je schrijft nazi verkeerd.’ Ook journalist Okke Ornstein stak zijn woede niet onder stoelen of banken. Hij noemt Ben van der Kooi een ‘veroordeelde neonazi die het liefst bovenop de Euromast met twee tafeltennisbatjes de Duitse bommenwerpers weer naar de Rotterdamse doelwitten zou leiden’.

Van der Kooi zegt zichzelf niet als een nazi te beschouwen. Wel verdedigde hij in het verleden Adolf Hitler en de Noorse terrorist Anders Breivik. Twee jaar geleden kreeg Van der Kooi een boete van 250 euro omdat hij BIJ1-politica Sylvana Simons ‘Sylvana Banana’ had genoemd.

In het gesprek met RTV Rijnmond sloot Ben van der Kooi niet uit dat hij nog een keer de politiek in zal gaan. ‘Ik ben al politiek bewust vanaf mijn twaalfde. Ik heb wel een voorgevoel dat ik mij daar kan ontplooien. FvD, NVU, of een andere partij.’

Volgens SP-Kamerlid Peter Kwint is Ben van der Kooi door het Forum voor Democratie van Thierry Baudet weggestuurd, ‘omdat ze geen neo-nazi’s willen’. Maar volgens Van der Kooi is dit een leugen. ‘Zelfs een bedankbrief van het FvD-partijkantoor gehad, voor mijn aanwezigheid en bijdragen.’

Of dit grootspraak is of dat Van der Kooi echt deze brief heeft gekregen moet nog blijken. Hij heeft in ieder geval nog geen kopie van deze brief op Twitter gedeeld.

- Advertentie -