17.3 C
Amsterdam

‘Neonazi-schandaal’ treft elite-eenheden in het Duitse leger

Lees meer

De Duitse krijgsmacht overweegt een hoge officier uit zijn functie te ontheven. Hij wordt verdacht van banden met extreemrechtse groeperingen, meldt het Duitse Bild. Het gaat om iemand uit de elite-eenheden die al maandenlang in de gaten werd gehouden.

Twee andere collega’s van de officier zijn eveneens beschuldigd van extreemrechtse opvattingen. Op een privéfeestje, georganiseerd door de gewraakte officier, zouden ze de Hitlergroet hebben gebracht.

Eén van hen is inmiddels al geschorst en mag zijn uniform niet langer dragen, de ander wordt nog onderzocht. Nazi-symbolen zoals de Hitlergroet zijn in Duitsland verboden.

Defensieminister Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU) heeft harde maatregelen toegezegd. Wie ook maar de schijn wekt radicaal te zijn, hoort volgens haar niet thuis bij de krijgsmacht. De elite-eenheden, verantwoordelijk voor het redden van ontvoerden en gegijzelden en het tegengaan van terroristen, zouden juist ‘elke neiging tot radicalisme moeten tegengaan’.

De dreiging van rechts-extremisme lijkt te groeien binnen het Duitse leger. De inlichtingendienst onderzoekt momenteel twintig soldaten binnen de elite-eenheden op banden met rechts-extremisme.

In 2017 werden zelfs terroristische plannen van een Duitse officier verijdeld. De officier hoopte dat zijn terreurdaad zou worden aangezien voor een terroristische aanval uit islamitische hoek.

- Advertentie -