6.5 C
Amsterdam

Nepfoto’s van Trump met zwarte kiezers in omloop

Lees meer

Aanhangers van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump hebben met AI deepfakes gemaakt van zwarte kiezers. Ze hopen op deze manier stemmen te trekken uit de Afro-Amerikaanse gemeenschap.

De BBC ontdekte tientallen deepfakes waarin zwarte mensen werden afgebeeld als steunpilaren van Trump. De afbeeldingen, waarop te zien is dat zwarte mensen blij zijn met de presidentskandidaat lijken net echt, maar bij nader inzien glanst de huid van de nep-personen onnatuurlijk en hebben ze te weinig vingers – enkele tekenen van door AI gemaakte beelden

Volgens Black Voters Matter, een groep die zwarte mensen aanmoedigt om te stemmen, zei dat de gemanipuleerde beelden een ‘strategisch verhaal’ vertellen, namelijk dat Donald Trump populair zou zijn in de zwarte gemeenschap.

In 2016 werden de Amerikaanse verkiezingen beïnvloed door desinformatie vanuit Rusland. Maar volgens BBC zijn deze AI-afbeeldingen gemaakt en gedeeld door Amerikanen zelf. Er is geen bewijs voor een link met het campagneteam van Trump.

Een van degenen die de nepfoto’s deelde is de conservatieve radiohost Mark Kaye. Aan de BBC vertelt hij dat hij geen fotojournalist is. ‘Ik maak geen foto’s van wat er werkelijk gebeurt. Ik ben een verhalenverteller.’

Voor veel Afro-Amerikanen is Donald Trump een omstreden figuur. In 1989 betaalde hij een peperdure advertentie voor verschillende kranten, waarin hij opriep de doodstraf in te voeren voor verkrachters. Aanleiding was de vaak van een toen 28-jarige vrouw in Central Park, die door vijf zwarte mannen – de Central Park Five – zou zijn verkracht. Hoewel de mannen hoge gevangenisstraffen opgelegd kregen, bleken ze naderhand onschuldig. Trump bood nooit excuses voor zijn advertentie aan.

- Advertentie -