19.2 C
Amsterdam

Netanyahu werkt aan ‘etnische verplaatsing’ van Palestijnen uit Gazastrook

Lees meer

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zou tijdens een partijvergadering van zijn Likud-partij hebben gezegd dat hij ‘actief werkt aan de etnische overdracht van Palestijnen uit Gaza’. Zo meldt de Arabische nieuwssite Middle East Eye.

Voor Netanyahu is het enige probleem nog de landen die ‘klaar zijn om hen op te nemen’, maar daar wordt aan gewerkt, schrijft het Israëlische dagblad Israel Hayom.

Volgens Netanyahu bespreekt de wereld de mogelijkheden van ‘vrijwillige immigratie’ al. Hij stelt een team voor die ‘ervoor moet zorgen dat degenen die Gaza willen verlaten naar een derde land, dat kunnen doen’. Dat is van ‘strategisch belang voor de dag na de oorlog.’

Palestijnse groepen beschuldigen de Israëlische staat sinds het begin van de militaire campagne na 7 oktober van een tweede Nakba, etnische zuivering en genocide. Er zijn volgens de VN al meer dan 20.000 doden gevallen.

De VS, de EU en landen in het Midden-Oosten wijzen een gedwongen etnische zuivering van Gaza ten zeerste af. Westerse landen steunen Israël in de strijd tegen Hamas, maar zijn steeds kritischer op de tol die de oorlog eist bij Palestijnse burgers. Toch heeft de VS een VN-resolutie voor een staakt-het-vuren meerdere malen afgewezen met een veto, en hield Nederland zich afzijdig.

- Advertentie -