De Arabische nieuwszender Al Jazeera mag binnenkort niet meer opereren in Israël. De Israëlische premier Benjamin Natanyahu beloofde maandag ‘de activiteiten van Al Jazeera in het land te stoppen’.
Het Israëlische parlement nam met 71 stemmen voor en 10 tegen een controversiële wet aan die ministers de bevoegdheid geeft om buitenlandse nieuwsmedia te sluiten die de nationale veiligheid bedreigen. Dit zou kunnen betekenen dat Al Jazeera niet langer te zien is in Israël. Bovendien heeft de Arabische zender lokale kantoren in het land, die het zal moeten sluiten.
Er is in Israël veel kritiek op de manier waarop Al Jazeera de oorlog in Gaza verslaat. De Arabische nieuwszender zou een veiligheidsrisico zijn voor het land. De Israëlische minister van Communicatie Shlomo Karhi is blij met de nieuwe wet. Hij noemt Al Jazeera een ‘propagandatak van Hamas’.
Premier Netanyahu schreef gisteren op X: ‘Al Jazeera heeft de veiligheid van Israël geschaad, heeft actief deelgenomen aan het bloedbad van 7 oktober en heeft een hetze gevoerd tegen Israëlische soldaten. Ik ben van plan onmiddellijk actie te ondernemen in overeenstemming met de nieuwe wet om de activiteiten van de zender stop te zetten.’
Kritiek op de beslissing
De Arabische, in Qatar gevestigde tv-zender reageerde kritisch op de woorden van Netanyahu. Hij zou zich schuldig maken aan laster en opruiing en de levens van journalisten in gevaar brengen. Maar ook de Verenigde Staten, Israëls belangrijkste bondgenoot, zijn niet blij. Karine Jean-Pierre, woordvoerder van het Witte Huis, zei maandag dat een Israëlische stap om Al Jazeera te sluiten’ zorgwekkend’ zou zijn. De VS zeggen te staan voor persvrijheid en vinden dat journalisten van Al Jazeera in Gaza hun werk moeten kunnen doen.
Het Committee to Protect Journalists (CPJ), een NGO die zich inzet voor de wereldwijde persvrijheid, zei dat de nieuwe Israëlische wet ‘een aanzienlijke bedreiging vormt voor de internationale media’. De wet zou bijdragen aan ‘een klimaat van zelfcensuur en vijandigheid jegens de pers, een trend die is geëscaleerd sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Gaza’.
Toen in oktober de oorlog in Gaza begon besloot de Israëlische regering dat buitenlandse media die een gevaar vormen voor de Israëlische nationale belangen tijdelijk gesloten mochten worden. De Arabische, pro-Iraanse tv-zender Al Mayadeen is al vijf maanden niet meer welkom in Israël. Al Jazeera werd al die tijd gedoogd, maar daar komt nu een einde aan.
Eerdere conflicten
Het is niet de eerste keer dat Israël en Al Jazeera het met elkaar aan de stok hebben. In mei 2022 schoten Israëlische troepen Al Jazeera-journalist Shireen Abu Akleh dood, terwijl ze verslag deed van een Israëlische militaire aanval in de stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever. Een rapport van de Verenigde Naties concludeerde dat de Israëlische strijdkrachten ten onrechte dodelijk geweld tegen haar hadden gebruikt, waardoor haar ‘recht op leven’ was geschonden. Tijdens de oorlog in Gaza heeft het Israëlische leger verschillende journalisten van Al Jazeera en hun familieleden gedood. Het gaat onder meer om Wael Dahdouh, hoofd van het kantoor in Gaza. Hij werd samen met zijn vrouw, dochter, kleinzoon en tenminste acht andere familieleden gedood op 25 oktober.
Volgens de autoriteiten in Gaza heeft het Israëlische leger sinds 7 oktober vorig jaar meer dan 32.000 Palestijnen gedood, voornamelijk vrouwen en kinderen. Critici, waaronder advocate Francesca Albanese, geloven dat Israël zich schuldig maakt aan genocide. Tegen Israël loopt nu een genocidezaak bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.