13.8 C
Amsterdam

‘Netanyahu wilde TikTok platleggen tijdens rellen Oost-Jeruzalem’

Lees meer

Premier Benjamin Netanyahu wilde TikTok op zwart zetten tijdens de rellen in Oost-Jeruzalem. Dat melden Israëlische media op basis van anonieme overheidsbronnen.

Op TikTok werden filmpjes gedeeld van gewelddadige confrontaties tussen Palestijnen en Israëliërs in Oost-Jeruzalem. Dit zorgde voor woede onder de Palestijnen, die daardoor extra gemotiveerd werden om te gaan demonstreren.

Netanyahu wilde om die reden TikTok tijdelijk uit de lucht te halen, omdat het sociale medium zou helpen om Palestijnse rellen aan te wakkeren. Uiteindelijk besloot de Israëlische regering dit toch niet te doen, na kritiek van de veiligheidsdiensten.

Israël heeft nog nooit social media op zwart gezet, een maatregel die door niet-democratische regimes wordt genomen als er een opstand plaatsvindt. Toch is het Israëlische leger wel voorstander van  social mediablocks bij dit soort omstandigheden, aldus de Israëlische nieuwswebsite Walla.

‘Veel van de rellen kwamen vanwege oproepen en initiatieven via Facebook en TikTok-video’s die de spanningen nog meer aanwakkerden en de relschoppers inspiratie gaven’, aldus een anonieme bron tegen Walla.

Het lot van premier van Netanyahu, die nu meer dan twaalf jaar aan de macht is, hangt op dit moment aan een zijden draadje. De centristische oppositieleider Yair Lapid, die kan rekenen op de steun van de linkse partijen, wordt nu ook gesteund door de uiterst rechtse partij Het Joods Thuis. Deze partij van Naftali Bennett, die eerder nog aan Netanyahu’s zijde stond, wil grote delen van de Westbank officieel annexeren, een stap die Israël nog niet heeft durven uit te voeren. Lapid en Bennett zouden samen een minderheidskabinet kunnen gaan vormen, mogelijk met gedoogsteun van Arabische parlementariërs.

- Advertentie -