17.9 C
Amsterdam

Netflix delete aflevering ‘Designated Survivor’ op verzoek van Turkije

Lees meer

Op verzoek van Turije heeft Netflix één aflevering van de serie Designated Survivor verwijderd ‘om te voldoen aan de lokale wetgeving’, schrijft de streamingdienst in een verklaring.

Het gaat om episode zeven van seizoen twee, waarin de fictieve Turkse president Fatih Turan (Troy Caylak) op staatsbezoek komt in de Verenigde Staten en de uitlevering van een belangrijke Turkse oppositieleider eist.

Het is een toespeling op het feit dat Erdogan al jarenlang bij de Verenigde Staten aandringt op uitlevering van de van oorsprong Turkse geestelijke Fethullah Gülen. Erdogan beschouwt hem als het brein van de mislukte couppoging van juli 2016.

President Kirkman (Kiefer Sutherland) gaat, net als president Obama en Trump, niet over tot uitlevering. De professor wordt waarschijnlijk geëxecuteerd als een rebel, is de vrees van Kirkman.

In deze aflevering van Designated Survivor dreigt de dictatoriale president Turan uit de NAVO te stappen en met Rusland samen te werken. In het echt zoekt Erdogan toenadering tot Rusland en heeft de Turkse regering Russische S-400 raketsystemen aangeschaft, tot woede van de NAVO.

De aflevering is alleen in Turkije van Netflix verwijderd. In andere landen is de roemruchte episode nog wel te zien.

- Advertentie -