16.6 C
Amsterdam

Extreemrechtse vechtclubs werven ‘witte strijders’

Lees meer

In Nederland werven minstens vijf extreemrechtse vechtclubs ‘witte strijders’ voor een ‘ophanden zijnde rassenoorlog’ in Europa. Het concept voor deze ‘active clubs’ komt uit Amerika. Zo meldt de Groene Amsterdammer

De Amerikaanse oprichter van de vechtclubs Robert Rundo vergelijkt zijn sportscholen met de SA (Sturmabteilung)-bataljons (bruinhemden in de volksmond) uit nazi-Duitsland.

Rundo werkt samen met de witte-nationalist Denis Kapustin. De twee geloven in een ‘rassenoorlog’ die zou uitbreken in Europa. Beide heren hebben een crimineel verleden. Zo waren ze ook bij de extreemrechtse betoging in Charlottesville in 2017, waar Heather Heyer het dodelijke slachtoffer werd van een neo-nazistische terreuraanslag.

Daarop ontvluchtte Rundo de VS, maar hij werd vorig jaar in Roemenië opgepakt en weer uitgeleverd aan Amerika.

De vechtclubs zouden moeten dienen als ‘gewelddadige stormtroepen van rechts-radicale partijen’, vergelijkbaar met de knokploegen van de nazi’s van de vorige eeuw. Zij moeten gereed zijn als de strijd losbarst.

In België is Dries van Langenhove (ex-Vlaams Belang) de meest expliciete manifestatie van de verwevenheid van de extreemrechtse politiek met vechtclubs. Hij wordt sinds kort vervolgd en is een goede bekende van Thierry Baudet.

- Advertentie -