22.9 C
Amsterdam

New York Times dumpt ‘terreur verheerlijkende’ Palestijnse fotograaf

Lees meer

The New York Times heeft de Palestijnse fotojournalist Hosam Salem laten weten zijn foto’s niet meer af te nemen, meldt Salem zelf.

‘Na jaren van verslag te doen van de Gaza-strook, werd mijn dienstverband abrupt beëindigd met een telefoontje uit de VS’, tweet hij. Hosam begon in 2018 met werken voor de krant, toen de wekelijkse grensprotesten in Gaza begonnen.

Hosam wijst naar een ‘Nederlandse redacteur’, wiens artikel voor de pro-Israelische website Honest Reporting een rol zou hebben gespeeld in zijn ontslag. Het gaat om Akiva van Koningsveld, die in 2020 Israëlisch staatsburger is geworden en daarvoor voor het Centrum Informatie en Documentatie Israël heeft gewerkt.

Van Koningsveld schreef dat Salem op social media Palestijnse terreuraanslagen verheerlijkte, onder andere de bomaanslag in 2011 op een bus in Jeruzalem, waarbij een dode en 67 gewonden vielen, en de moord op vier rabbijnen en een politieagent in Jeruzalem in 2014.

Hosam zegt dat zijn social media berichten juist als ‘steun voor het Palestijnse verzet’ moeten worden opgevat ‘tegen de Israëlische bezetting’ die Van Koningsveld af zou doen als ‘terrorisme’.

‘Dit is een systematische inspanning om het beeld over Palestijnse journalisten te vertekenen als onbekwaam en onbetrouwbaar, alleen maar omdat we berichten over de alledaagse mensenrechtenschendingen van Palestijnen in Israël’, aldus Hosam.

- Advertentie -