17.3 C
Amsterdam

New York verklaart racisme tot ‘volksgezondheidscrisis’

Lees meer

De gezondheidsraad van de stad New York heeft racisme tot ‘volksgezondheidscrisis’ verklaard. De raad heeft richtlijnen uitgevaardigd om een ‘raciaal rechtvaardiger’ herstel van de coronapandemie te bereiken, meldt de Amerikaanse nieuwszender NBC.

De gezondheidsraad zegt dat racisme als volksgezondheidsprobleem moest worden bestreden, om zo een gezondere stad op te bouwen.

De coronapandemie heeft volgens de raad raciale ongelijkheid vergroot, want gemeenschappen van kleur in New York zijn hier onevenredig hard door getroffen. Nu moet de stad New York deze gezondheidscrisis erkennen en tot actie overgaan, aldus de raad.

Een studie van het National Cancer Institute concludeerde dat de coronapandemie in 2020 een onevenredig aantal dodelijke slachtoffers eiste onder Afro-Amerikanen, Latino’s en inheemse Amerikanen.

Het Centers for Disease Control and Prevention, het Amerikaanse IVRM, zei eerder al dat racisme een ‘serieuze bedreiging’ voor de volksgezondheid vormt.

Ook tientallen andere steden en instanties in de Verenigde Staten hebben het verband tussen racisme en volksgezondheid erkend.

- Advertentie -