14.2 C
Amsterdam

Ook Nederland veroordeelt Israël om sluiting Palestijnse NGO-kantoren

Lees meer

‘Mensenrechten zijn wat anders dan terrorisme.’ Dat stellen 46 Israëlische en Palestijnse organisaties in reactie op de recente Israëlische sluiting van zeven Palestijnse NGO-kantoren. Ook Nederland veroordeelt de sluitingen.

Israël zegt dat zes van deze groepen banden hebben met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, dat een gewapende vleugel kent die dodelijke aanvallen op Israëliërs heeft uitgevoerd. De zes NGO’s staan nu op de Israëlische terreurlijst. Volgens de mensenrechtenorganisaties zijn de Israëlische beschuldigingen ‘ongefundeerd’.

Ondertussen hebben Nederland en acht andere EU-landen de aanval op Palestijnse NGO’s veroordeeld. De landen (België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Spanje en Zweden) verklaren te blijven samenwerken met de NGO’s, ‘zolang Israël geen overtuigend bewijs levert’.

Het gaat onder meer om de organisatie Al Haq, waar buitenlandminister Wopke Hoekstra dit voorjaar nog op bezoek is gegaan. Israëlische troepen ‘kwamen, bliezen de deur op, gingen naar binnen en rommelden met de dossiers’, vertelde de directeur van Al Haq aan het Amerikaanse persbureau Associated Press.

Al-Haq stelt dat bij de Israëlische inval ook de Nederlandse Geuzenpenning, toegekend aan Al-Haq in 2010, van de muur is gehaald.

- Advertentie -