17.9 C
Amsterdam

NGO’s: Europa moet meer doen om activist uit Turkse cel te krijgen

Lees meer

De EU moet druk uitoefenen op Turkije om zakenman en filantroop Osman Kavala vrij te laten en alle aanklachten tegen hem te laten vallen. Dat schrijven Human Rights Watch en twee andere mensenrechtenorganisaties naar de Raad van Europa.

De Raad van Europa houdt toezicht op de handhaving van uitspraken van het Europese Hof van de Rechten van de Mens (EHRM). Turkije negeert een uitspraak van het EHRM van vorige maand, waarin wordt geëist om Osman Kavala vrij te laten.

‘Het Europese Hof oordeelde dat de detentie van Kavala onwettig is en zijn bindende oordeel vereist dat Turkije hem onmiddellijk vrijlaat.’ Dat zegt Emma Sinclair-Webb, Turkije-directeur bij Human Rights Watch.

De zakenman en mensenrechtenactivist werd op 1 november 2017 gearresteerd. Hij zou de Geziparkprotesten van 2013 aan hebben willen grijpen om een staatsgreep te plegen.

Begin vorig jaar werden Kavala en acht anderen vrijgesproken tijdens het zogenoemde Geziparkproces. Maar Kavala werd niet vrijgelaten en werd ditmaal ervan beschuldigd betrokken te zijn bij de mislukte staatsgreep van 2016.

- Advertentie -