3.8 C
Amsterdam

NGO’s: ‘Nog steeds doodstraf voor kinderen in Saoedi-Arabië’

Lees meer

Saoedi-Arabië blijft doodvonnissen van minderjarigen ratificeren, ondanks herhaalde toezeggingen van het koninkrijk dat het deze praktijk had stopgezet. Dit melden de Europese Saoedische Organisatie voor de Mensenrechten (ESHOR) en andere mensenrechtenorganisaties.

Sinds 2016 heeft Saoedi-Arabië ten minste twaalf mensen geëxecuteerd die op het moment dat ze werden aangeklaagd minderjarig waren. Het ter dood veroordelen van minderjarigen is verboden volgens het internationaal recht.

Een van de veroordeelden is Jalal al-Labad, die in augustus ter dood veroordeeld werd wegens misdaden die hij zou hebben begaan toen hij zestien en zeventien jaar oud was. Labad zou onder meer leuzen hebben gescandeerd die beledigend zijn voor regeringsleiders, tijdens het bijwonen van begrafenissen van mensen die gedood waren door veiligheidstroepen.

Een andere terdoodveroordeelde is Abdullah al-Hwaiti, die op veertienjarige leeftijd een dodelijke roofoverval zou hebben gepleegd. Volgens Human Rights Watch (HRW) had Hwaiti een alibi en was hij tweehonderd kilometer verwijderd was van de plaats delict. Hwaiti heeft echter zijn misdaden bekend als gevolg van martelingen, aldus HRW.

Volgens ESOHR heeft Saoedi-Arabië het eerste halfjaar van 2022 al 120 mensen geëxecuteerd, bijna het dubbele van het dodental in heel 2021.

Misdaden waar de doodstraf op staat zijn onder andere moord, terrorisme, drugssmokkel, overspel, homoseksualiteit, hekserij en geloofsafval. Terechtstellingen in Saoedi-Arabië vinden plaats door onthoofding met een kromzwaard.

- Advertentie -