15.1 C
Amsterdam

Nida valt GroenLinks aan: partij zit ‘verstrengeld in web van islamofobie’

Lees meer

GroenLinks gooit moslims voor de bus. Dat schrijft Nida-leider Nourdin el Ouali op de NPO-opiniewebsite Joop (BNN-VARA), in reactie op de ophef rond kandidaat-Kamerlid Kauthar Bouchallikht van GroenLinks.

Bouchallikht is vicevoorzitter van de islamitische studentenvereniging FEMYSO, die volgens critici gelieerd is aan de Moslimbroederschap. GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver verdedigde haar kandidatuur, maar nam in gesprek met de NOS wel afstand van de Moslimbroederschap en Milli Görüs. Dit schiet de Nida-leider in het verkeerde keelgat.

‘Jesse Klaver hekelt de hoepels waar moslims doorheen moeten springen om hun loyaliteit te bewijzen, om vervolgens waardevolle moslimkoepels verre van zich te werpen’, schrijft Ouali.

‘Waarom moet een moslim van GroenLinks zo nadrukkelijk afstand nemen van Milli Görüs of de moslimbroederschap? Van welk gedachtegoed? Volgens de NOS streeft de moslimbroederschap naar ‘een democratische samenleving gebaseerd op islamitische principes’. Is dat zo eng of gevaarlijk? Moet een moslim daar afstand van nemen? Dan zeg ik: ik ben een moslimbroeder! En dan?’

Volgens El Ouali, die zelf politiek actief was voor GroenLinks voordat hij Nida oprichtte, zitten er ‘islamofobe’ elementen in GroenLinks. Femke Halsema zei ooit dat ze zich stoorde aan de hoofddoek, en Kamerlid Niels van den Berge was lid de Kamercommisie tegen ‘ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen’. El Ouali noemt het werk deze commissie ‘politieke islamofobie’. Volgens El Ouali reikt ‘het web van islamofobie’ tot diep in de partij.

‘Van de partijprogrammacommissie die na zeker 20 jaar aan onafgebroken moslimhaat in de Tweede Kamer nog steeds geen islamofobie benoemt in haar partijprogramma tot het landelijk campagneteam van GroenLinks dat bij monde van Jesse Klaver na twee rechtse briesjes bezweek onder de druk van de Israël-lobby. En wat te denken van de actie waarbij GroenLinks de stekker trok uit het LinksVerbond in Rotterdam (PvdA, GroenLinks, SP en NIDA) en NIDA voor de bus gooide, vanwege een vier jaar oude tweet met Israël-kritiek?’

De Nida-leider vindt GroenLinks ongeloofwaardig, omdat de partij kritisch is op islamitische organisaties die de politieke islam promoten, maar geen afstand neemt van de ‘heksenjacht op moslims’ door de Franse president Emmanuel Macron. Daarom is GroenLinks geen inclusieve partij, concludeert El Ouali.

- Advertentie -