13.2 C
Amsterdam

Nida Almere wil straat vernoemen naar Riffijnse vrijheidsstrijder El Khattabi

Lees meer

In Almere zullen toekomstige straten vernoemd worden naar bijzondere mensen ‘uit andere culturen’. Nida Almere pleit voor een straat die naar de Riffijnse vrijheidsstrijder Mohammed Abdelkrim el Khattabi wordt vernoemd.

Volgens wethouder Froukje de Jonge (CDA) zie je het verleden van Almeerders onvoldoende terug in de straatnamen van de stad. De gemeente telt ruim 160 nationaliteiten.

‘Wij willen een uitnodigende samenleving zijn maar niet iedereen ervaart dat zo. Veel Almeerders denken dat er geen sprake is van racisme maar het is er wel. Alles staat en valt met luisteren naar elkaar’, zegt de wethouder tegen Omroep Flevoland.

Hassan Buyatui van de islamitische partij Nida is blij dat Almere diversiteit ook in de straatnamen naar voren wil laten komen. Op Twitter pleit hij voor het vernoemen van een straat naar de Riffijnse vrijheidsstrijder Mohammed Abdelkrim el Khattabi (1880-1963).

Tijdens de Rif-oorlog (1921-1926) nam Abdelkrim el Khattabi de wapens op tegen de Spaanse en Franse koloniale overheersers. Ook stond hij aan het hoofd van de kortstondige Rif-republiek in het noorden van Marokko.

Voor de Rif-beweging in Marokko, die zich keert tegen het corrupte regime van koning Mohammed VI, is Abdelkrim el Khattabi nog steeds een voorbeeld ter navolging. Ook Nederlandse Rif-activisten zeggen door hem geïnspireerd te zijn.

- Advertentie -