18.8 C
Amsterdam

Niet-moslims vasten vaker mee tijdens ramadan

Lees meer

Het aantal niet-moslims dat met vrienden en collega’s meevast tijdens de islamitische vastenmaand ramadan groeit, schrijft het Amerikaanse weekblad Time. Sommigen berichtten over hun ervaringen op TikTok.

Het motief van deze vasters is niet dat ze potentiële bekeerlingen zijn, schrijft Time. Sommige vasters houden van de zelfdiscipline en willen laten zien dat ze dit ook kunnen. Anderen vasten mee, omdat ze meer willen leren over de islam en het spirituele gevoel dat een lege maag met zich meebrengt. Veel vasters doen mee vanwege een vriend of collega met een islamitische achtergrond.

Een van de vasters is de 26-jarige Amerikaans Alexander Sless, die in Texas woont. Hij deed in 2021 voor het eerst mee aan de ramadan. ‘Ik ben opgegroeid met een relatief open geest voor verschillende religies en culturen’, vertelt hij aan Time. Nadat een islamitische vriend hem hierover had verteld besloot hij hierover een TikTok-filmpje te maken. Vervolgens daagden islamitische gebruikers hem uit om mee te vasten, wat Sless sinds 2021 dus doet. ‘Uitdaging geaccepteerd’, antwoordde hij.

Ook in ons land zijn er steeds meer niet-moslims die meevasten. Zelfs in de horeca, van oudsher niet de branche die het voortouw neemt in voedsel- en drankonthouding, zijn voorbeelden van deelnemers. Bijvoorbeeld de medewerkers van een restaurant in Haarlem. ‘We zijn met 25 collega’s en 12 daarvan zijn moslim. Toch doet bijna iedereen mee aan de ramadan”, vertelde een van hen aan RTL Nieuws.

Vorig jaar berichtte NOS dat collega’s steeds vaker meedoen met een stukje van de ramadan.

- Advertentie -